Behandling af vorter

Hvad er vorter:  Vorter er små godartede “svulster”, som er helt ufarlige. Årsagen til vorter skyldes en virus, der får hudcellerne til at vokse hurtigere.

 • Hvordan ser en fodvorte ud: Fodvorten er en lille fordybning, og hvis man ser godt efter, sidder der en sort prik i midten. Herved kan man skelne fodvorter fra ligtorne, idet ligtorne ikke har en sort prik.
 • Hvordan behandles fodvorter: Fodvorter kan forsvinde af sig selv, men det kan tage lang tid – de fleste forsvinder efter 2 år. Kroppen danner selv antistoffer mod den virus, som er årsag til vorter. Man bør dog behandle vorter, da de for det første kan være ømme ved tryk, men også for at mindske eller undgå smitterisiko. Man kan også smitte sig selv med fodvorter, således at man får flere.
 • Er fodvorten øm pga tryk, kan der bruges en filtring, der hindrer tryk.

Syrebehandling af hånd og fodvorter med Wartner Pro vortepen. Kan købes på apoteket. Bør ikke bruges til børn under 5 år.

 • Wartner Pro vortepen er et vortemiddel, som indeholder 40% trikloreddikesyre. Trikloreddikesyren trænger dybt ned i vorten, dræber de virus inficerede hudceller. Dette får huden til at skalle og får vorten til at falde af. Der dannes ny hud, når vorten er faldet af.
 • Fremgangsmåde: Drej hætten halvanden gang og sørg for at de blå og hvide knopper er ud for hinanden. Træk hætten af og placer spidsen af applikatoren på vortens overflade og tryk på den blå knap. Lad spidsen være i kontakt med vorten i ca 10 sekunder. Vorten bør blive hvid, hvilket viser at behandlingen virker.
 • I tilfælde af større vorter >6mm kan det være nødvendigt med en ekstra påføring for at sikre at hele vorten bliver hvid. Efter behandlingen skal du tørre spidsen af med en serviet, og sætte hætten ordentlig på igen. Drej hætten for at aktivere børnesikringen. Gentag behandlingen en gang om ugen i højst 6 uger, eller indtil vorten er væk.

Salicyllak behandling af fodvorter med Verucid lak. Kan købes på apoteket.

 • Start behandlingen med et fodbad hvor vorten opløses. Fjern evt. noget at vorten med en fodfil, men vær opmærksom på at vortespore fra fodfilen kan smitte videre.
 • Tør fødderne godt.
 • Vorten dækkes af Verucid, et tyndt lag som størkner til en fast hinde efter ca. 2 minutter. Det er vigtigt at skåne den omgivne hud, som opløses lettere end vorten. Man kan beskytte det raske væv ved at påsmøre vaseline uden om vorten.
 • Behandlingen gentages så vidt muligt hver aften. Hver anden dag skrabes eller beskæres vorten med en skalpel.
 • Målet er at opløse vortevævet. Det kan være effektivt at beskære vorten mindst et par gange om ugen, hvorved Verucid kan virke mere effektivt.

Vær tålmodig. Ingen vortebehandling er let, kortvarig effektiv eller smertefri.